Axfood värderas högre än ICA, befogat eller inte?

Jag la ut denna fråga på twitter för att jag tycker det är många som argumenterar om att Axfoods värdering inte är befogad över ICAs.

Det var lite intressant att få ett så splittrat svar helst då retoriken från många är att värderingsskillnaden inte är befogad. Jag vill påstå att en värderingsskillnad är adekvat emellan de två bolagen.

AxfoodvsICA Värdering Peers Investacus Saverajus

Vi kan se att i värderingen av Axfood alltid har varit hög och har endast värderats under ICA på 7 års snittet. Den enda som värderas mer är Kesko och jag har ingen aning om varför, har inte läst på Kesko.

Vad kan göra att Axfood ska värderas mer än ICA Gruppen? högre tillväxt, högre marginal, bättre effektivitet, bättre stabilitet i intjäningen är några orsaker men i regel att Axfood är ett bättre bolag än ICA.

AxfoodvsICA Tillväxt Peers Investacus Saverajus

Tittar vi på ICAs tillväxt i omsättning så är den mycket bättre än vad Axfood är helst om vi kollar på 7 och 10 års snitt, men det har mer att göra då ICA Gruppen gick ifrån att vara ett investmentbolag (Hakon Invest) till det dagligvaruhandel bolag de är idag så vi bör kolla på 5 år och framåt. 5 år och framåt slår ICA Axfood på tillväxten, låt oss kolla om det är samma sak med vinsten per aktie.

AxfoodvsICA Vinsttillväxt Peers Investacus Saverajus

När vi tittar på vinsten per aktie ser det ut att vara en annan historia och där ser det ut som att Axfood slår ICA på fingrarna genom att vara den som genererar vinst kontinuerligt på sista raden. Så här verkar Axfood vara den som är bättre på att skapa vinst på sista raden.

AxfoodvsICA Lönsamhet Axfood Investacus Saverajus
Axfood lönsamhet
AxfoodvsICA Lönsamhet ICA Investacus Saverajus
ICA lönsamhet

Alla marginaler ser det ut att var ungefär lika, vilket inte kommer som någon överraskning då det är mer styrt genom att vara i den branschen som bolagen verkar inom. Men det som är mest intressant är avkastningen på eget kapital, tillgångar, tillgångar exkluderat goodwill, investerat kapital, och capital. Skillnaden är inte liten heller 2,3 till 4,5 ggr bättre avkastning på kapitalet, det är inte en liten skillnad i hur mycket effektivare Axfood är än ICA. Vi må ha samma marginaler på bolagen men helt olika avkastning på kapitalet och då är Axfood ett bättre bolag på att utnyttja resurser än ICA.

Nu finns det de (främst Niklas Aldén) som argumenterar för att ICA är mer än bara massa matbutiker, då dom har en bank, försäkringar, fastigheter, apotek och Hemtex i koncernen.

AxfoodvsICA Segmentering ICA Investacus Saverajus

ICA Sverige och Rimi Baltic är 85,2 % rörelseresultatet och 84,6 % av omsättningen så man får fortfarande till största del dagligvaruhandel. Så hur än man ser det får man majoriteten en dagligvaruhandel som kan jämföras med Axfood, vilket jag köper om bank och fastighetsdelen var en större del av ICA gruppen men nu är det en väldigt liten del av omsättningen och rörelseresultatet hos ICA. Men i med att vi kollar avkastningen på olika kapital så är det bäst att också kolla på investeringar per segment.

AxfoodvsICA Segmentering Investeringar ICA Investacus Saverajus

Här kan vi se att ICA fastigheter (52,6 %) binder upp mycket mer kapital än de andra affärsområdena trots att fastigheter står för en sån liten del, då kan jag köpa att ICA är inte fullt jämförbart med Axfood för att dom binder upp så mycket kapital i form av fastigheterna. Men då faller huvudargumentet som många gör att Axfoods värdering emot ICA inte är befogad, då ska inte heller de två bolagen anses vara peers på den premissen. Men nu fortsätter jag argumentera om att de är jämförbara för att det är vad marknaden gör.

Vi har kollat på tillväxt, lönsamhet, och effektiviteten i båda bolagen och jämfört, men det är bara historiskt låt oss kolla på vad som ligger i estimaten.

AxfoodvsICA Estimat Axfood Investacus Saverajus
Axfood estimat
AxfoodvsICA Estimat ICA Investacus Saverajus
ICA estimat

Tittar vi i estimaten på tillväxt så är Axfood vinnare på tillväxt i omsättninge, rörelseresultat, och vinst. Även är Axfood vinnaren med högre marginaler på så väl rörelsemarginal och vinstmarginal. Så i estimaten så har Axfood bättre tillväxt och marginaler framåt, vilket skulle tala för att de bör ha en högre värdering än ICA.

Så jag har tagit upp de argument som jag tycker gör Axfood till det bättre bolaget över ICA, då är även en värderingsskillnad befogad.

Vad tycker du, håller du med?

Sen tror jag vi alla vet vad den fråga som vi egentligen frågar oss, är Axfood värd den värderingen överlag?

Det har jag inget svar på här, jag kan bara konstatera att jag tycker det ska vara ett värderingsgap emellan ICA och Axfood till Axfoods favör.

Investacus Saverajus

 

 

 

 

 


5 reaktioner på ”Axfood värderas högre än ICA, befogat eller inte?

 1. Jag tycker axfood är värd en premie för att jag tror storägarnas intressen där är mer likställda med småspararnas. Litar inte ett dugg på att min lokala ica-handlare försöker generera så mycket pengar som möjligt bara för att kunna skicka dom vidare upp till moderbolaget. Jag tror att han försöker tappa sin egen butik på så mycket kapital som möjligt till sig själv.

  Gillad av 1 person

 2. Det som talar emot Ica är att deras ägarstruktur går stick i stäv med den annalkande e-handeln.
  Varje lokala Ica butik ska ha en egen e-handel med olika prissättningar?
  Med varor som kommer från samma lager. Det kommer bli så mycket onödiga kostnader i detta interna krig, att det bara kommer att gynna axfood och andra aktörer.

  Gillad av 1 person

  1. Det kommer verkligen vara en svårighet för ICA, alternativet är att gå runt ICA handlarna och göra en central sidoorganisation för ehandeln tror jag inte dom kommer att gilla. Dom har utmaningar framför sig.

   Investacus

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s