Rapportkommentar på Tobii

Tänkte ta och kommentera de rapporter som mina bolag lämnat och dela mina tankar när jag läser rapporterna och försöka ta ut det viktigaste i mitt tycke. Jag börjar med Tobii, för att det var den jag läste först.

Tobii kommer in med en bra rapport där dom visar att dom är på den väg dom har sagt de ska ta. Tobii är ett bolag som inte har kommit med någon vinst och därför är det viktigare att kolla på vad som ligger bakåt och kolla på trenden än att kolla på den faktiska vinsten idag, för ingen köper Tobii på dagens vinst och tycker de är lågt värderade till den vinst de värderas på. Det viktiga vi kan läsa till oss i dessa ”viktiga händelser” som bolaget nämner själv är mest runt Tobii Tech främst i de samarbetet med HTC som kan öppna fler dörrar framåt, men även så är det ett erkännande att Alienware har Tobiis produkt i sitt flaggskeppsprodukt och att den produktutveckling som har skett i from av IS5 plattformen används hos en sån spelare som Alienware.

Rapportkommentar tobii rapport översikt Investacus Saverajus

Att gå igenom en rapport utan att kolla på siffror hade varit fel, rapporten i sig har visar att Tobii är på rätt väg. Omsättningstillväxten är year on year 21 % och om vi kollar på vinstmarginalen som visas här nedan att förlusten blir mindre i relation till omsättningen. Tobii kommunicerade 2017 att de skulle öka kostnaderna under 2018 och målet är 2020 ska vara lönsamma(vi ser mer vad VDn säger om det nedan). Rörelseresultatmässigt så ser vi ökade kostnader inom Tobii pro för att växa inom denna framtidsnisch som Tobii siktar in sig på inom ögonsensorer.

Rapportkommentar tobii Investacus Saverajus

Här nedan kan du se VDns avslutande ord på VD-ordet. Tycker detta summerar rätt bra hur Tobii ska bygga sin framgång framåt genom att ha gjort de nödvändiga strukturella och strategiska ändringar i organisationen och att fokusera på sina medarbetare då det kommer vara enormt viktigt för Tobii att ha kvar kompetens inom bolaget för att fortsätt vidareutveckla sina produkter. Det känns som att de har fortfarande rätt fokus och vill fortfarande vara entreprenöriella inom sina tre olika områden, därav organisationsändringen för att möjliggöra detta. Sen kan vi se på slutet att de förväntar sig att koncernen i helhet ska nå en lönsamhet 2020, vi får se vad som händer på resan dit men det ska bli enormt roligt att se denna resa.

Rapportkommentar tobii VD kommentar Investacus Saverajus.jpg

Det som jag vill att man bör titta på lite mer är behovet att få in mer kapital då Tobii inte är kassaflödespositivt, så det kan bli aktuellt för Tobii att behöva kapitalisera sig för att burnraten är på årsbasis nu större än vad kassan är. Så detta kan vara bra att kolla på framåt.

Rapportkommentar tobii kassaflöde Investacus Saverajus.jpg

Bara för att summera så är Tobii rätt på den inslagna vägen till att bli ett lönsamt bolag och har även enligt mig tagit de strategiska steg för att låta denna förändring ske, det enda som oroar mig är kassaflödet.

 

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Rapportkommentar på Tobii

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s