Bolagsanalys – Axfood

Disclaimer: Jag äger aktier i Axfood och detta är min analys av bolaget och dess värdering, innan du gör en transaktion gör din egna analys för att ta beslut.

OBS!: Detta är en analys av Axfood som jag äger vid tidpunkten av publicerandet av denna analys.

Jag har tidigare skrivit en jämförelse mellan Axfood mellan ICA pga värderingen av Axfood är mycket högre än ICAs och förklara varför den kan vara befogad. Läs gärna den för att se en jämförelse mellan två bolag som är väldigt lika men värderas olika.

Peter Lynch paragrafen (en kort motivering till varför bolaget ska köpas)

Axfood är ett stabilt företag som levererar tillhandahåller varor som behövs i alla konjunkturer.

Har företaget en vallgrav?

Axfood har näst störst marknadsandel efter ICA (ca 50%) och Axfood är en låg kostnadsledare.

Kort genomgång av bolaget och dess produkter.

Axfood är en återförsäljare i huvudsak av livsmedel till privatpersoner och företag men har även annat sortiment i form av dagligvaror som konsumeras i ett hushåll. Axfood har ett heltäckande erbjudande med:

 • fysiska butiker i form av Hemköp, Willys, Tempo, Handlarn, Direkten och specialiserade Eurocash (som är lågprisbutiker i gränsstäder),
 • restauranggrossist i snabbgross och Axfood närslivs,
 • digitala kanalerna Mat.se, Apohem och Middagsfrid,
 •  restaurang och delibutikerna Urban Deli,
 •  Dagab som är axfoodskoncernens support bolag inom logistik, inköp och sortiment.

Bolagets affärsområden

Nedan kan ni se Axfoods affärsområdens nettoomsättning. Axfoods största affärsområde ur nettoomsättningsmässigt är Dagab men man får justera bort en hel del internomsättning från Dagab för att få den verkliga nettoomsättningen per affärsområde. Willys är då det största affärsområdet under helåret 2018 och Dagab kommer två på 11 326 Mkr, sen kommer affärsområdena i nedåtgående ordning Hemköp, Axfood Snabbgross och Koncerngemensamt.

Bolagsanalys Axfood Omsättning per segment Investacus Saverajus

Nedan ser Axfoods affärsområdens rörelseresultat. Från störst till minst i ordningsstorlek är Willys, Dagab, Hemköp och Axfood Snabbgross.

Bolagsanalys Axfood Rörelseresultat per segment Investacus Saverajus

Vi kan tydligt se att Axfoods resultat hänger på vad Willys kan prestera framåt, medans resten blir nästintill försumbart i sammanhanget då Willys står för 59 % rörelseresultatet och Dagab 33,8 % (vinsten kommer endast från vinster från egna bolagen) så även om ett affärsområde så som Hemköp eller Axfood Snabbgross får till en bra tillväxt kommer det spela väldigt liten roll framåt. Så Axfoods rörelseresultat bygger bara på Willys och det verkar vara en bra sak då tillväxten hos Willys är hela 13,1 % under helåret 2018.

Ägare

Bolagsanalys Axfood Ägare Investacus Saverajus

Ax:son Johnson är välkänt största ägaren av Axfood och annars så ägs Axfood av enskilt småposter hos institutionella aktörer. Ax:son är ett investmentbolag utanför börsen och de har ett fokus inom retail, så det är en stark ägare som har mycket kunskap inom branschen. Därför känns det som en bra ägare för Axfood.

Marknaden som bolaget verkar på.

Här nedan kan du se tillväxten i dagligvarumarknaden och hos Axfood.

Bolagsanalys Axfood Marknad Investacus Saverajus

Dagligvarumarknaden är ingen marknad som har enorm tillväxt utan man kan mest förvänta sig en tillväxt i linje med befolkningstillväxten plus inflation så i runda slängar 3-5 % per år. Därför kan bara ytterligare tillväxt tas genom att man har tagit marknadsandelar ifrån sina konkurrenter. Vi kan se att Axfood har haft högre tillväxt i sina butiker än vad marknaden har haft under alla kvartal sen det fjärde kvartalet 2016. 2018 har inte tillväxten varit så mycket högre än marknadens, förutom under första kvartalet. Willys har som mål att växa med än marknaden, vilket dom lyckas med men när tillväxten i marknaden är så skral som den ändå är så kan man inte förvänta sig så mycket mer tillväxt än 4-6 % per år.

Är bolaget utsatt för någon speciell risk?

I min analys utav Axfood kan jag inte se så många risker som faller inom PESTEL-modellen, de ändå som jag kan se en liten är inom miljö med tanke på matsvinn men det kan jag bara se som en möjlighet då Axfood redan är lågt fram med sitt hållbarhetsarbete.

Dom enda riskerna jag ser är i bolagets egna händer och beror bara på klanterier internt.

De stora trenderna med ekologisk, vegetarisk och vegansk mat skulle jag bedöma Axfood redan vara på god väg med att utnyttja genom att erbjuda många varor inom de kategorierna. Jag är ingen expert på dessa områden, men vet att bolagets egna ekologiska märke Garant är högt ansett.

Största risken skulle jag säga för Axfoods omsättning och vinst är att andra bolag tar deras marknadsandelar och om befolkningstillväxten stagnerar eller sjunker.

Genomgång av bolagets balansräkning.

Bolagsanalys Axfood Balans Investacus Saverajus

Bolagsanalys Axfood Balans 2 Investacus Saverajus

Axfoods balansräkning är inte ansträngd då dom har en soliditet på 37 % och en nettokassa, tillsammans med den stabila verksamheten så kan jag inte se att Axfood kommer få problem med solvensen. Bara att se på räntetäckningsgraden, de kan betala sina räntekostnader 145 ggr på med sitt EBIT.

Tillväxt

Bolagsanalys Axfood Tillväxt Investacus Saverajus

2018 var ett bra år med tillväxt i omsättning på 4,61 % och 7,5 % tillväxt i vinst. Tillväxten i är i regel vad jag förvänta mig i på varje nivå, 2015 är lite av ett extraordinärt år så det är inget som kan hända igen.

Utdelning

Bolagsanalys Axfood Utdelning Investacus Saverajus

Utdelningen för Axfood har varit lika stabil som bolaget, men i år valde de att inte öka den för att de ska göra investeringar på 1500-1600 miljoner kronor. Utdelningsandelen har alltid varit hög men kommer alltid vara det då behovet för att investera i verksamheten är löpande lågt men kan krävas engångsinvesteringar som dom kommer att göra under 2019.

Lönsamhet

Bolagsanalys Axfood Lönsamhet Investacus Saverajus

 

Värdering enligt DDM, DCF och nyckeltal.

Bolagsanalys Axfood Värdering Investacus Saverajus
Värdering per år, 3 års medel och 5 års medel.

Axfood har alltid varit ett högt värderat bolag t.ex. så är P/E-talet på 5 års medel 21,41. Vilket är enormt högt för ett bolag med vinstpotential på runt 3-6 % årligen.

Bolagsanalys Axfood Antaganden Investacus Saverajus
Antaganden för min värdering av Axfood

EBITDA är lågt 2020-2023 pga de investeringar Axfood har tänkt göra under 2019, det kommer att orsaka utökade avskrivningar 5 år framåt. Resterande marginaler är något lägre än bolagets medelmarginaler för att ha försiktig approach i värderingen av Axfood.

Bolagsanalys Axfood Värderingsnycklar matris Investacus Saverajus

Bolagsanalys Axfood Nyckeltal idag Investacus SaverajusBolagsanalys Axfood Värderings summering Investacus Saverajus

Jag ser inte hur en uppvärdering ska kunna ske i Axfood då dom värderas idag på 2018 års vinst till P/E-tal 23 vilket är långt över vad peers och Axfoods egna historiska vädering ligger på, även tycker jag P/E 21 är högt för ett bolag med så låg vinstutsikter men man ska betala en premie för ett bolag med en så stabil intjäning som Axfood dock är 21 ändå lite väl högt. Om Axfood värderades till min DCF så skulle bolaget värderas till ett PE på 19 vilket jag skulle vara med bekväm att betala för Axfood.

Min riktkurs ligger på 144 kr som är värderingen enligt min DCF.

Titta gärna nedan på min DCF och min tabell över peers i norden.

Bolagsanalys Axfood DCF Investacus Saverajus
Diskonterad kassaflödes analys
Bolagsanalys Axfood Peers tabell Investacus Saverajus
Tabell över peers i Norden

Summering

Axfood är ett bra bolag och kommer vara stabilt under de flesta konjunkturer, de växer med befolkningen, inflationen och eventuell omsättningsökning kommer från att ta marknadsandelar från konkurrenter. Mot peers är Axfood solklart bäst på att skapa värde för sina aktieägare med en ROE på 34,30 %.

Men för att en investering ska ge avkastning så måste även bolagets värdering vara lägre än vad man värderar bolaget själv till. Just nu ser jag inte någon avkastning för det pris bolaget handlas till idag. Min riktkurs är 144 kr.

Eftersom Axfood är ett av mina befintliga bolag kommer jag att sälja av min position i Axfood.

Investacus Saverajus

 

Disclaimer: Jag äger aktier i Axfood och detta är min analys av bolaget och dess värdering, innan du gör en transaktion gör din egna analys för att ta beslut. Jag har för avsikt att sälja mina aktier i bolaget.


6 reaktioner på ”Bolagsanalys – Axfood

  1. Det är exakt vad det låter som, omsättning som kommer från interna kunder. Dagab är inköpsbolaget för resterande Axfood bolag och då blir det internomsättning när Willys köpet av Dagab 🙂

   Gilla

 1. Hej, jag tycker du gjort en bra och noggrann analys! Det var dock lite svårt att läsa vad som stod på bilderna, speciellt DCF bilden. Skulle vara nice ifall man kunde förstora dem

  Gilla

 2. Hej, jag tycker du gjort en bra och noggrann analys! Det var dock lite svårt att läsa vad som stod på bilderna, speciellt DCF bilden. Skulle vara nice ifall man kunde förstora dem

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s