Mazlows trappa – en modell för cyklikalitet

När man analyserar bolag kan det vara bra och veta om bolaget är cykliskt eller ocykliskt för att kunna analysera stabiliteten i verksamheten. Sen är det med som allt inom investeringar inget är de ena eller de andra utan det är en skala från ocykliskt till cykliskt.

En model som jag kollar på/tänker på när jag ska utvärdera om bolaget är cykliskt eller ocykliskt är som du kanske förstår Mazlows behovs trappa.

Trappan är också väldigt många gånger visualiserad som en pyramid (som i bilden nedan).

Mazlows trappa en modell för cyklikalitet Investacus Saverajus.jpg

Behov 1 – Fysiska

De första behoven som måste tillfredsställas är de fysiska behoven för att vi ska överleva, så som syre, vatten, mat, tack över huvudet, kläder, och reproduktion.

Behov 2 – Trygghet

De andra behoven som måste tillfredsställas är behovet av trygghet, så som personlig säkerhet, anställning, resurser, hälsa, och tillgångar.

Behov 3 – Gemenskap

Det tredje behovet som måste tillfredsställas är behovet av kärlek och tillhörighet, så som vänskap, intimitet, familj, och känsla av tillhörighet.

Behov 4 – Självkänsla

Det fjärde behovet som ska tillfredsställas är behovet av aktning, vilket tillfredsställas genom respekt, självkänsla, status, erkännande, styrka, frihet etc.

Behov 5 – Självförverkligande

Det femte behovet som ska tillfredsställas är behovet av självförverkligande, vilket vi känner genom att göra det som mesta av vad vi kan bli vilket oftast är hobbys och intressen.

Dessa fem behovskategorier menar Mazlow att alla behov kan kategoriseras inom, men det jag använder mest är att Mazlow menar att vi kan inte gå till ett behov över om inte det behov som är längst ner blir tillfredsställt först. 

Så hur kan du och jag använda denna för att bestämma cyklikaliteten i ett bolag? I med att ett behov måste bli tillfredsställt innan man kan gå vidare till ett annat behov, då skulle jag säga att behovet som måste tillfredsställas först är de behovet som är ocykliskt för att de är bland de sista man kommer att konsumera. Så vi kommer tillfredsställa de fysisksa behoven  innan vi tillfredsställer något annat behov, sen kommer behov inom trygghet tillfredsställas innan något behov som ligger ovanför på trappan och så vidare. Jag tror ni förstår. Själva tanken är att när man hushållar med resurserna så tillfredsställer man ett behov innan det andra så då är ett behov som är före det andra mindre cykliskt då det måste tillfredsställas mer kontinuerligt och då är efterfrågan mer konstant.

Nu funkar detta bäst för bolag som har produkter och tjänster som är riktade till konsumenter, då denna trapp är utformad efter människors behov men man kan använda samma metodik för bolag inom business to business och då få ut samma insikter som när man använder trappan på konsumentbolag.

Sen kan man tillägga att det finns undantag, till exempel LVMHs produkter tillfredsställer mer ett behov av gemenskap eller självkänsla med deras högprofilerade produkter, än något inom fysiska behov trots att de är kläder, hotel, dryck osv. Men kundsegmentet är inte påverkade tillräckligt mycket när ekonomin går dåligt, så de kan fortfarande konsumera dessa lyxprodukter.

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Mazlows trappa – en modell för cyklikalitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s