Det viktigaste sambandet på aktiemarknaden

Många inom finans pratar om korrelationer fram och tillbaka, det finns otaliga såna som finansakademin och finansbranschen tar fram för att visa vad som funkar osv.

Men det finns ett samband som alla bör se över om de är på aktiemarknaden och det är emellan bolaget och aktien. Dom är kopplade till varandra men många gånger så är det två skilda ting.

Vi tänker först på vad en aktie är för något, det är en ägarandel av ett bolag. Denna ägarandel ger dig rätt till en del av bolaget och denna handlas varje börsdag. I det hänseendet är det mer en andel av marknadsvärdet av bolaget, där kan skillnaden mellan bolaget och aktien blir stort.

Ta min analys av Axfood det är ett enormt bra bolag som kan generera både vinst och kassaflöde med tillväxt genom de flesta konjunkturer, så det är konstaterat att bolaget är bra. Men vad får vi köpa denna verksamhet till för värdering? eller rättare sagt vad får vi köpa aktien till för värdering? Jag tycker Axfoods aktie är för dyr gentemot bolagets värde. Så om någon dissar bolaget som investering, innebär inte att man tycker bolaget är dåligt (som tyvärr många tar åt sig som att man skulle säga bolaget är dåligt). Det är lite samma sak som att man kan vara kund hos ett bolag men man skulle inte investera i det. Sen om något inte vill äga ditt bolag för att det är dyrt men du tycker det är billigt så skulle jag säga att det är bra för dig, men vi tar orsaken till det i ett annat inlägg.

Så att aktien sticker iväg och får en värdering för den andel av bolaget blir för hög gentemot värdet på bolaget så kan man dissa aktien men man dissar inte bolaget, egentligen dissar man marknadens värdering på bolaget men inte bolaget i sig.

Men åt andra hållet finns förhållandet med bolaget och aktiens avkastning. Nu är detta lättast att visa i ett moget bolag då multipelvärderingen är relativt stabil, om bolaget går från att värderas som ett tillväxtbolag till ett stabilt bolag så blir det ofta en multipelkontraktion. Men för stabila mogna bolag är avkastningen i princip vinsttillväxten, så om du skulle vilja ha en tumregel för den årliga avkastningen i bolaget så skulle den förväntade vinsttillväxten funka bra. Om man vill räkna ut ett mer exakt förväntad avkastning kan du kolla i detta inlägg, Vad ger (total)avkastning? .

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s