Katharsis av portföljen

Många som har följt har nog sett att jag har väldigt många innehav, när jag började skriva hade jag nog runt 100 innehav och nu är jag nere på att kunna ha totalt 46 innehav men egentligen är det nere på 30 (Investacus och Saverajus, medans 16 innehav är i Hedge och Deadpool där är analyserna inte lika stora och andelen är väldigt liten)

Så de senaste åren har jag haft runt 35 % likviditet i portföljen och bantat antalen innehav med runt 40 innehav. Jag har haft denna diversifiering av antalet aktier för att jag visste inte om jag själv är duktig på att göra stockpicking, men jag tycker nu att jag har tillräckligt underlag för att kunna lita på min egna förmåga i att analysera och värdera bolag. Tyvärr tar det tid att analysera och följa upp mer än 30 innehav på den nivå jag vill, därför måste jag också sänka antal innehav. Så jag har bantat ner Saverajus till 15 innehav och Investacus 15 innehav, men jag är fortfarande sugen att banta ned lite till jag vet inte riktigt hur jag ska göra det just nu men det får komma organiskt.

Så för att banta Investacus till att ha bara 15 innehav har jag också sålt en del aktier, du som lyssna på genomomgången av min portfölj i min podcast med Värdeinvesteraren hoppas du känner inte dig lurad nu. Jag säljer mest för att sänka antal innehav och inte för att det är dåliga bolag.

För att kunna välja vilka aktier att sälja så vad jag rätt praktisk med detta, jag gick på värdering och tillväxt för att det är de som styr avkastningen i aktien. Läs mer i Vad ger (total)avkastning?

Så jag gick på P/E och historiska tillväxten (en tanke om att det som inte har gått bra tillväxtmässigt tills nu i 10 års tid kommer nog inte få mycket till tillväxt i vinst eller omsättning om vi konjunkturstoppar)

De aktier jag har sålt:

Investacus

Ocean Yield

Realty Income

Becton Dickinson and Co

Clarox Co

Procter and Gamble

Saverajus

Electronic Arts

Sbanken

Katharsis av portföljen fördelning av aktier Investacus Saverajus

Tyvärr är detta bästa fördelningen jag kan göra för tillfället då Google finance har fuckat up totalt…

Soundcloud link

Avsnitt 7 – Game of Stocks – Investacus Portfölj

Jag vill bara säga att man ska inte följa någon blint man ska lyssna in på alla och ta inspiration. Följer du någon får du räkna med att de kanske säljer imorgon för att något har ändrats eller för att de har hittat en investering som dom tror avkastar mer.

Tyvärr fuckar

Avkastning på er!

Investacus Saverajus


4 reaktioner på ”Katharsis av portföljen

 1. Kul med en uppdatering. Tror inte någon tycker det är konstigt med att minska innehaven för att få överblick. Avslutningen med fuckar upp blev dock lite konstig
  🙄😂

  Gilla

  1. Hej! 🙂 En uppdatering är vettig att komma med då och då helst när man gör stora förändringar 🙂 Fuckar upp är mer att jag fick ta Avanzas fördelningsdiagram, för att google sheets inte exporterar korrekta siffror just nu.

   Gilla

 2. Jag har fortfarande 100+ innehav totalt sett och tycker att det känns bra i magen och för nattsömnen.

  Jag försöker fokusera de enskilda portföljerna i någon utsträckning men när jag slänger ut något trist gammalt innehav så hittar jag som oftast något nytt fräscht case istället som inte går att motstå 🙂

  Gilla

  1. Hej Stefan.

   Ja det finns två skolor att gå tycker jag, att man har många innehav och gör mer ytliga analyser så man håller koll så. Om man ska göra djupare analyser som jag gör så går det inte att ha så många innehav och följa upp som jag vill.

   Men jag förstår att du sover gott om natten, hade samma taktik i början för att jag tyckte det var viktigare att ha exponering än att jag ska ha analyserat alla grundligt. Men målet har alltid varit att gå mot mindre innehav.

   Trevlig dag och hälsa vovven!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s