Bolagsanalys – Awardit

Om du vill lyssna på när jag och Värdeinvesteraren går igenom Awardit och Tencent i Game of stocks kan du klicka in här, Avsnitt 8 – Awardit & my two cents on Tencent.

Disclaimer: Att investera i finansiella tillgångar är alltid förenat med risk, gör alltid din egna analys. Detta är min syn med mina subjektiva antaganden i analysen. Jag kan ha ägande i bolagen och jag kan ha för avsikt att köpa eller att sälja i den närmaste framtiden.

Beskrivning av Awardit

Awardit är störst i Sverige på kundklubbar, lojalitetsprogram, säljmotivationsprogram, digitala poängvalutor och poängshoppar. Awardit kan genom sina program hjälpa kunder att förbättra på sin försäljning och lönsamhet genom att införa Awardits färdiga incitamentsystem skräddarsydda till kundens behov och mål.

Bakgrund av Awardit

Awardit har under 2018 gjort en omsättningsökning på 200 % vilket kan förklaras med förvärven av Motivation Service, Sponsorhuset, och Crossroads, Crossroads som är det största förvärvet inkluderas i redovisningen från och med november.

Awardits produkt och affärsmodell

Incitamentsystemen används inom säljkåren för att driva säljtävlingar, motivationsprogram inom hälsa för anställda, lojalitetsprogram till kunder både B2C och B2B. Dessa systems säljprocess sker under en längre tid för att det är ett stort strategiskt steg att ta, från att kund har valt ett system kan Awardit sätta upp systemet på några dagar men tar vanligtvis några veckor för att kunden ska skräddarsy och importera målgruppens data. Från implementeringen av systemet kan kunden själv administrera systemet, men i många fall hjälper Awardit med dataanalys, säljkampanjer och annat för att kunden ska få ut så mycket av systemet som möjligt

Intäktsmixen från 2017 (2018 har inte redovisats) ser ut som följande:

Bolagsanalys Awardit Intäktsfördelning Investacus Saverajus

Poänginlöseningen av produkter är största delen av Awardits intäkter och det är modellen är så att Awardit köper in detta direkt av leverantören som skickar produkten vidare till den som löste in poängen för den, Awardit samlingsfakturerar dessa produkter vidare till kund efter varje månadsslut. I sig är modellen flexibel och inte kapitalintensiv för Awardit då dom inte behöver sitta på ett lager för de produkter som personerna som löser in poängen väljer. (Notera att efter Crossroads förvärvades har Crossroads lager lagts till Awardits balansräkning).

Ägare

 

Bolagsanalys Awardit Ägare Investacus Saverajus

Genomgång av bolagets balansräkning.

Bolagsanalys Awardit Balansräkningen Investacus SaverajusBolagsanalys Awardit Balansräkningen Q119 Investacus Saverajus

Avkastning på eget kapital, totalt kapital, sysselsatt kapital.

Bolagsanalys Awardit Lönsamhet och tillväxt Investacus SaverajusBolagsanalys Awardit Lönsamhet och tillväxt Q119 Investacus Saverajus

Värdering och case

Idag har Awardit denna värdering. (Till höger)Bolagsanalys Awardit värdering idag Investacus Saverajus

Awardit har under 2018 ökat sin vinst avsevärt med de tre förvärven som gjordes under 2018, pga av implementation och att bolagen som förvärvades har lägre marginaler än Awardit själva så är marginalerna väldigt låga. Awardit kan då därför få upp marginalerna genom att ta bort funktioner som de har dubbelt av både inom supportfunktioner och ledningsnivå, bolaget nämner själva att de bör kunna gå från 48 anställda till 40 anställda. Därför ligger i antagandena att marginalerna ska öka och sakta upp till 25 % i vinstmarginal som (snittet i vinstmarginal 2014-2017 var 26,13 %).

Bolagsanalys Awardit estimat Investacus Saverajus
Prognos och resultat per aktie

Givet dessa antaganden och nedan värderingsnycklar, så fort vi följande aktiekurser och potential från dagens kurs.

Bolagsanalys Awardit aktiekurs givet värderingsnyckel Investacus Saverajus

Att peers är inte det lättaste och man kan egentligen bara ta mjukvarubolag som har en ungefär liknande organisation.

Bolagsanalys Awardit Peers table Investacus Saverajus
Awardit peer tabell

Riktkursen enligt DCF är satt till 89,61 kr vilket ger en uppsida på 15,78 %. Bolagsanalys Awardit Absolutvärdering Investacus Saverajus

Som du ser finns det fler värderingar men här så är DDM, DDM+5 och historiska värderingar inget att titta på då bolaget är i en tillväxtfas så utdelningen är inget bra kassaflöde att värdera på bolaget och bolaget har bara varit på börsen i 2 år så de historiska nyckeltalen är låga för att 3 år är värderingen per aktie typ noll.

 

Sammanfattning case

Awardit har tillsynes en hög värdering, mest pga vinstmarginalen är låg mot tidigare år. Awardit har bara börjat sin tillväxtresa och i med att deras system blir en sån vital del av hur kunder driver försäljning så är det inte troligt att befintliga kunder ska avsluta sina avtal med Awardit. Med vinstmarginalen klättra upp till 17-20 % igen så kommer det en EPS att växa avsevärt,  kombinera det med ett bolag som har växt runt 12 % år och nu är större för att kunna växa ännu mer. Vi får en fin kombo av marginalförbättring och ökad omsättning.

Disclaimer: Att investera i finansiella tillgångar är alltid förenat med risk, gör alltid din egna analys. Detta är min syn med mina subjektiva antaganden i analysen. Jag kan ha ägande i bolagen och jag kan ha för avsikt att köpa eller att sälja i den närmaste framtiden.


En reaktion på ”Bolagsanalys – Awardit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s