Svåraste frågan inom investeringar. När ska jag sälja?

När man investerar så pratar man ofta om vad man ska köpa och vad som är bra investeringar, generellt fokuserar man på när man ska köpa. Men sällan fokuserar man på kanske den svåraste frågan: När ska jag sälja?

Peter Lynch som drev fonden Magellan från 1977-1990 hade en medelavkastning per år på 29 %. 29%! det är sjuk avkastning, helst att ha det i den fond storleken. Men snittinvesteraren i Magellan förlorade pengar, så i denna fond så som avkasta helt otroligt så förlora snittinvesteraren pengar i denna pengar maskin. Fidelity är banken där Lynch jobbar och där han driver Magellan kollade hur detta kunde ske. Saken var att investerare drog ut pengar när fonden hade gått dåligt och köpt fonden när den har gått bra. Förenklat sålde investerare när fonden var billig och köpte när den var dyr, så investerare har gjort tvärsom mot vad man vill göra. Köpa billigt och sälja dyrt. Här kan vi lära oss en hel del, även om du har bland den bästa investeraren i din ringhörna kan du ändå förlora pengar bara pga. när du säljer. Läs mer här om The Rational Investor som A sense of wealth har skrivit.

Så när ska du sälja?

Om vi snackar fonder som i fallet ovan med Magellan så skiljer det sig lite från när man säljer aktier, för att fonder är ett korg aktier. Har dom dålig avkastning under en period så skulle jag inte bry mig om det utan kolla på vilka innehav fonden har och har något ändrats med förvaltarna? När en fond går dåligt ska man helst fundera varför det går dåligt, kolla i portföljen och kanske skicka ett mail till förvaltarna för att höra vad de tycker ha gått snett. Även om du har lite pengar i deras värld är det kanske mycket pengar för dig. Tycker i regel att investmentbolag bör utvärderas av samma process.

Efter att du har kollat i fonden och utvärderat förvaltarna baserat på deras kommunikation så bör du sälja om du inte tror på bolagen dom äger och i fall deras budskap är svagt. Till exempel sålde jag Robur Ny Teknik när Carl Arnfelt och Erik Sprinchorn, som jag äger till släktingar för att de kan inte kopiera min portfölj med så lite kapital, lämna Robur och lämna fonden till nya förvaltare för att jag investera i dom för att få ta del av deras expertis. Är de borta är mina pengar också borta.

Vad jag vill komma till här är nog lite för subtilt i mängden av allt. Så för att göra det enklare och ge ett mer generiskt svar som man kan applicera på alla investeringar. Sälj din investering när din investeringstes inte uppfylls längre, som med Robur Ny Teknik köpte för att få Eriks och Carls förvaltning och sålde för att de var borta.

Vad är då din investeringstes? Den kan du bara bestämma själv för den beror på din investeringsstrategi.

I min strategi kan jag sälja enligt fyra orsaker; allokerings hyvling, investeringstesen bekräftas inte längre, stor negativ nyhet, och övervärderat.

Allokerings hyvling är rätt simpelt då jag tar ned exponeringen i portföljen rullande när innehav springer iväg och min excel räknar ut hur mycket jag ska sälja.

Investeringstesen bekräftas inte, i regel kan investeringstesen vara vad som helst. Ta till exempel Intrum, min investeringstes är hårt nedkokat till att jag tror deras vinst per aktie kommer att vara 26 kr år 2022. Tror jag att dom kommer ha lägre vinst per aktie 2022 så säljer jag och letar nya investeringar.

Stor negativ nyhet är för att gå ur så fort som möjligt för att kunna utvärdera nyheten så nyktert jag kan. Ta till exempel Stenocare, när deras nyhet kom om att Canntrust har brutit mot regler i sin anläggning i Kanada när de odla cannabis för just Stenocare. Detta var en enorm riskhöjare och kommer påverka Stenocare negativt, men frågan var hur mycket. För att utvärdera så bra jag kan om hur mycket detta påverka så säljer jag direkt. Jag kan gå in efter eller så håller jag mig utanför för att se hur det blåser, ofta så tar det 9 månader innan det blåser över.

Övervärderat i min investeringstes så sätter jag ett pris till det och en riktkurs, uppnås min riktkurs och kursen går över runt 10-15 % så säljer jag. Men i regel gör jag en utvärdering först och räknar igen, då bolaget kanske går bättre än jag hade i mina estimat och då kan riktkursen uppdateras. Vilket kan ge skäl till en högre riktkurs eller fair value för mig.

Som du kanske förstår så är orsaken till varför man säljer inte så solklar, men den bör vara det för det beror på din orsak till att du investerar. Investeringstesen är det viktigaste att hålla kolla på när du köper och oavsett all annan info så ska du uppdatera dig varje dag om att denna investeringstes håller. Därför jag inte gillar buy and hold, syftet kan vara att buy and hold men i verkligheten så bör det vara buy and ”buy and continously evaluate” för att bekräfta sin investeringstes varje dag. Läs om när jag bashar buy and hold: Buy & hold är ingen prinsesshistoria

Så när du frågar dig själv när du ska sälja har du i regel redan gjort fel, gå tillbaka och se varför du investera. Stämmer det inte längre så sälj. Men som jag har jag i fler orsaker till varför jag kan sälja, bestäm dina orsaker också.

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s