SWOT – en analysmodell för bolags strategiska utsikter

När man gör analyser kan det vara bra att ha modeller för att hjälpa strukturera tänkandet och för att man ska veta vad man ska kolla på så man inte springer iväg allt för mycket.

SWOT står för Strength, Weaknesses, Opportunities, and Threats. Så på svenska Styrkor, Svagheter, Möjligheter, och Hot sen delas dessa också in i där Styrkor och Svagheter är interna och Möjligheter och Hot är externa. Sen är det något som säger sig själv att styrkor och möjligheter är positiva medans svagheter och hot är negativa.

SWOT analyser används i olika format för att analysera de strategiska utsikterna för ett bolag, ett projekt eller liknande. Så länge något har ett strategisk mål så kan man använda en SWOT analys för att strukturera sitt tänkande för att sen kunna komma fram till en plan för att driva projektet, bolaget eller annat så framgångsrikt som möjligt framåt. Jag använder denna för att kunna strukturera mitt tänkande runt ett bolag och dess position i marknaden, för att göra min bedömning utanför om deras strategiska utsikter och kapacitet.

För att förenkla detta när man analyserar ett bolag så är styrkor och svagheter bolaget själv och möjligheter och hot är marknaden som bolaget verkar på.

 

Interna

Styrkor – Vad är företaget bra på? Vad har bolaget för kvalitéer? Vad för värde driver bolaget till dess kunder? Vad har bolaget för vallgravar? Vad har bolaget för USP?

Svagheter – Vad är företaget mindre bra på? Vad saknar bolaget mot konkurrenter? Sitter de i händerna på leverantörerna? Saknar bolaget vallgravar?

Externa

Möjligheter – Ändras det något i marknaden som bolaget kan utnyttja? Kan bolaget utnyttja dessa möjligheter?

Hot – Hotas verksamheten av förändringar i marknaden? Ändras det något som bolaget måste stävja?

Swot Investacus

För att underlätta de externa så kan man kolla på PESTEL – en analysmodell för omvärldsfaktorer för att få hjälp med vilka områden man kan kolla på.

I regel kan man koka ned alla kvalitativa analyser till en SWOT analys, sen handlar det om hur djup den är. Många som har gått någon sorts utbildning i ekonomi eller projekt ledning har sett en bild där dom har fyra rutor där man skriver korta meningar om styrkor, svagheter, möjligheter, och hot som är jättebra som summering av dessa. Som nedan.

Bildresultat för swot analys exempel

Detta är egentligen den enkla delen och är bara ett sätt att försöka få med allt, det svåra kommer när man ska kombinera dessa. Kan våra styrkor motverka hoten och göra det möjligt att ta vara på möjligheterna? Kommer våra svagheter att göra så vi inte kommer att kunna stå emot hoten som kommer? Kommer våra svagheter hindra oss från att ta tillvara på möjligheterna?

Ett litet exempel som vi kan ta om bolaget är ett stort bolag, vi säger ett OMX 30 bolag. Ett stort bolag har mycket resurser men kan också vara svårt att skapa förändring för att det ska ske för så många olika led osv.

Detta kan leda till styrkor i resurser men svaghet i snabbfothet, kan man då ta tillvara på möjligheterna i marknaden och hinna med att stävja hoten? Det kan man inte svara på direkt utan där kommer det egna tänkande och det är här du som investerare gör dig förtjänt av din alfa mot marknaden.

Om du vill läsa mer om modeller som kan hjälpa dig att analysera så kan du gå in på Kvalitativa analys-modeller där jag har skrivit om PESTEL som hjälpa i din SWOT analys, Porters kraft model – en analysmodell för bolags konkurrenskraft, och Mazlows trappa – en modell för cyklikalitet. Men jag kommer att komma med mer modeller, verktyg, och annan information för hur man ska kunna göra sin analys så heltäckande som möjligt och för att skapa sån bra förståelse som möjligt om bolag och hur siffrorna förhåller sig mot varandra.

Investacus

 


3 reaktioner på ”SWOT – en analysmodell för bolags strategiska utsikter

  1. Visste inte att man kunde använda swot till att analysera bolag.
    Vi använde det i vår lokala fotbollsförening när vi aktivt började med att omarbeta policy och riktlinjer. En väldigt bra modell som var enkel för många att förstå och arbeta med.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s