Är du verkligen långsiktig?

Något som många prata om är att långsiktighet lönar sig, men är verkligen du långsiktig?

Jonas Bernhardsson la ut i torsdags följande tweet som visar på hur långsiktighet påverkar avkastningen.

Jag lånar bilderna från Jonas så ni kan se bättre. https://pbs.twimg.com/media/EKcqsorXUAYnd8R.jpg

https://pbs.twimg.com/media/EKcqsosWkAAlwbl.jpg

Så för att förklara vad dom här bilderna egentligen säger. Om du har en holding period på en dag har du en chans att förlora pengar 47-53 %, vilket inte är så bra odds om man säger så. Sen om man kollar på staplarna beter sig ju längre holding period man får så sjunker sannolikheten att du förlorar pengar på din position.

För att sänka risken i din portfölj mot permanent loss of capital eller på svenska permanent förlust av kapital så bör du ha längre horisont.

Om du titulerar dig som investerare så bör du ha en längre horisont!

Vad är en längre horisont då?

Inom redovisning snackar man om att långsiktiga tillgångar och skulder har en livstid på över 1 år. I regel tycker jag den ändå är kort, men det som lägsta nivå är nog något man kan ha som regel. Själv tittar jag 3-5 år framåt när jag tittar på en investering.

Men vi kan alla säga att vi är långsiktiga, men är vi verkligen det?

En regel som man har inom management är ”what you don`t measure you cant manage” som jag verkligen tycker översätter bra i sin egna handel. Så om vi säger att vi är långsiktiga bör detta också mätas för att se om vi faktiskt handlar så också.

Jag mäter detta på positioner jag håller och positioner jag har haft.

Snittid 2,7 år
Snittid nuvarande 3,0 år

Som du ser är de positioner jag har haft ett snitt på 2,7 år och de jag har just nu har en snittid på 3 år. Vilket rimmar med det jag säger att jag har för horisont men för att vara kritisk så är det ändå i det lägsta laget, vilket jag tycker kan förklaras med att jag gjorde om min strategi för lite mer än 4 år sen. Så att jag har en snittid på 3 år så får jag ändå godkänt tycker jag.

Så frågan jag ställer dig! Säger du dig att vara långsiktig? Mäter du att du verkligen är långsiktig? Om inte så bör du göra det!

P.S. Sen kan man diskutera alternativ avkastningen att få noll avkastning på 20 år inget någon strävar efter. Men det är en helt annan diskussion.

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Är du verkligen långsiktig?

  1. Min investeringshorisont är rätt kortsiktig, beräknar att jag haft mina innehav i 8-9 månader i snitt de senaste åren.
    Precis som rubriken på blogginlägget antyder så tror jag att många där ute ser sig själva som långsiktiga investerare samtidigt som de omsätter portföljen oftare än de tror. Att ta reda på fakta om sin portfölj och sina innehav är ett bra sätt att lära känna sig själv som investerare och därmed bli en bättre sådan 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s