Bokslut 2019

Då var 2019 till ända och vilket år att titta tillbaka på! Jag tror alla som har ägt index eller inte investerat i sånt som verkligen har kollapsat så har dom fått avkastning norr om 25 %. Vilket är en enorm avkastning på ett år! Så alla bör verkligen vara nöjda över årets avkastning! Även dom som underpresterar index.

Avkastning

Ni som har lyssnat på Avsnitt 28 i Game of stocks podden så vet ni min avkastning då vi tala om den där, men nu har jag den exakta för året.

Året landa på 32,40 %, vilket är solklart mitt bästa år.

 

Avkastning Värdeökning Värdeökning i kr Nyinsättningar
2016 9,35% 45,94% 74 311 kr 59 031 kr
2017 9,35% 25,56% 60 337 kr 34 799 kr
2018 7,36% 40,46% 118 194 kr 34 799 kr
2019 32,40% 50,61% 207 655 kr 103 084 kr

Bra att vet kan vara att från 2019 räknar jag även in i min avkastning vad jag avkastar med mina bolag (substansvärdet räknar jag), för mig så är mina bolag lika mycket en investering som mina aktier.

Men om någon vill jämföra med mig så delar jag bilder nedan på portföljen med och utan kassa, även vad mina enskilda portföljer har presterat.

Portföljen inkluderat räntor

Avkastning med ränotr.jpg

Portföljen exkluderat räntor

Avkastning utan räntor

Investacus

Investacus.jpg

Saverajus

Saverajus.jpg

Deadpool

Deadpool

Alla portföljer slår sitt jämförelse index förutom Deadpool men den har också svårt att ha ett bra jämförelse index då Avanza har inget small cap index. Hade varit soft om de kunde får inte Carnegie small cap som index, men Deadpool är och moonshots så ingen fara på torpet.

Utdelning

Utdelningar

Utdelningar per bolag.jpg

Utdelning per månad.jpg

Utdelningar är inget jag fokuserar på och om jag kollar in i nästa år så sjunker antagligen utdelningen i portföljen med 35 % då jag har mest investerat i sånt som inte ger utdelning. Fokus kommer alltid vara totalavkastning, men utdelningar är ändå kul att följa upp.

Prestation

Postioner realiserade under året.jpg

Jag gjorde en stor försäljning i Juli för att investera i mitt onoterade innehav Kvanto, men jag ville också sänka antalet innehav så det fyllde två syften. Sen den 15 juli har portföljen gått upp 13,14 % och i princip alla aktier runt där prestera bättre efter att jag har sålt. Så det var inte värdeskapande för portföljen, men det är bara för att Kvanto är onoterat och inte då har någon uppdatering av värdet. Vid notering får vi se om det var värdeskapande mot de aktierna som jag sålde.

Förvaltningen

Varje år kollar jag också hur förvaltningen hur mycket min förvaltning har kostat, inte så att jag har något mål med detta utan mer för att hålla koll och utvärdera.

Förvaltning

I med att jag sålde av en stor del av portföljen och har smalnat av portföljen så inte så konstigt att kostnaderna för förvaltningen har gått upp under 2020. Men jag har också avkastat 32% så inget att gråta över, men så klart vill man hålla ned dessa kostnader så mycket som möjligt. Men så länge kostnaden håller sig under vad aktiva fonder kostar så får man vara nöjd.

Mål uppföljning

Även om jag har mål i procentuell avkastning så kan man inte äta procent som det heter, det är summan i sig som är det viktiga i slutet av dagen. Jag satte upp mål ut efter de förutsättningar jag hade då och sen har jag ett mål som jag uppdaterar varje år, för att följa upp efter det ursprungliga och efter nya förutsättningar. Jag har varje år slagit målet jag har haft och nu med 32 % avkastning så har målet slagits rejält. Roligaste är om man kollar på grafen är att om detta fortsätter så kommer jag nå en miljon innan jag är 30 vilket är ett mål för många som håller på med investeringar.

Mål uppfyllning.jpg

Det var 2019 och nu väntar 2020! Vad ska man förvänta sig av det? jadu, inte vet jag och det vet ingen annan heller. Kom ihåg alla som säger hur året ska gå vet inte utan de gissar som alla andra. Jag vet vad jag äger och med de värderingar och kvalitéer är jag säker på att 2020 kommer bli ett bra år.

Som med alla år så är fokus alltid att på att inte förlora pengar, alla år har jag haft positiv avkastning och planen är att fortsätta ha det så även om index skulle gå dåligt. För vad är glädjen i att överprestera index om det går ned och jag går också ned? Man lever på absolut avkastning inte relativ avkastning.

Sen tänkte jag avslut detta år på samma sätt som förra året med ett citat från Stan Lee.

Excelsior!

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Bokslut 2019

  1. Sjukt snyggt bokslut och även intressant att läsa:)
    I grafen med ack avkastning så finns det en graf benämnd alpha, vad är det för något?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s