Vad du bör göra i denna kris

Nu tror jag många av er som har klickat in på detta inlägg förväntar er att få reda på om ni ska köpa, sälja, eller bara ligga kvar. Jag ger inga såna råd, jag vet inte din situation och ingen vet vad marknaden ska köra på kortsiktigt. Som jag sa jag ger inga såna råd eller rekommendationer (gäller även podden!) utan jag vill mer lära er att fiska och tänka själva.

Jag har investerat sen 2011 så inne på mitt nionde år, visst låter det mycket? Är ändå hela mitt vuxna liv men i investeringssammanhang är det ingenting, främst då under denna tid har ingen kris skett. Jag investera i princip direkt efter 2008/2009 ebba ut, så jag har ingen kriserfarenhet och som många säger har majoriteten av alla investerare ingen erfarenhet av någon kris.

Så vad jag fokuserar på under denna kris (förutom att inte förlora pengar som är regel 1! Alltid!) är att suga in så mycket jag kan om denna situation. Känslorna, rörelserna, medier, politiken, värderingarna, institionella investerare, retail investerare, faktorer i marknaden, IPOer ja nu förstår nog. Jag försöker som en svamp suga in infon och göra det mesta av denna erfarenhet. Så när det kommer en till kris, för det kommer det att komma, så ska jag veta bättre hur kartan ser ut i en sån här kris.

Det bör du också göra!

Alla kriser är olika, orsaken och lösningen är aldrig likadan men det som är likadant är människors reaktioner. Vi kan se tidigt att ingen brydde sig om ett litet virus och när det sen blev allvarligt så fick alla panik, plus att obligationsmarknaden klappa ihop totalt så det spädde på. Men det svåraste är att ta vara på mönstret för att det är dina känslor som står i vägen. Finns det någon botten? kommer detta att fortsätta länge till? är detta vändningen? ja tror du känner ingen dig i dessa tankar. Detta är mest dina känslor som talar och det är självklart, du kommer in i fight or flight mode när det är en situation som känns hotfull (hotfull mot din egendom inte fysiskt) och det är svårt att slå ned hotet då har man bara alternativet att fly aka sälja. Det är inget fel med det är så människan funkar bara.

Men vi som investerare måste försöka hålla huvudet kallt för att kunna ta rationella beslut i såna här tider. Dock kan ingen begära att du ska hålla huvudet kallt i din första kris, detta är främst en situation du ska lära ifrån för att vara redo när detta händer nästa gång. Så ta vara på att reflektera över denna lärdom som marknaden ger dig för den kan bli ovärderlig till nästa kris!

Investacus Saverajus

Douglas


3 reaktioner på ”Vad du bör göra i denna kris

  1. Bra sammanfattning av saker och ting. En kris kan lära en så mycket, dels om hur man själv funkar men även mer om de investeringar i bolag man har. Man måste absolut försöka ta så mycket lärdom man kan av det som sker nu.
    Om jag inte hade vart med under tex finanskrisen så hade jag själv garanterat presterat avsevärt sämre genom denna kris. Men, det finns även en del nya lärdommar jag har dragit nu.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s