Min första kris – vad har jag lärt mig?

Kris och kris, vet inte vad man ska kalla det längre. Kris, flash sell-off, The dip of the dip eller något annat.

Men vi hade i alla fall mitt första börsfall som påverka portföljen avsevärt. Jag tror alla kan räcka upp handen och säga att det var lite svettigt där ett tag, man dra ju med i andras känslor, spegelneuronerna är väldigt effektiva.

Jag skrev Vad du bör göra i denna kris den 18 maj, men jag vill inte vara en som säger åt andra att göra en sak men inte göra det själv så här är vad jag har lärt mig.

 1. Första och det viktigaste är att min strategi fungerar, jag överavkastar index på uppsidan och när den väl gå ned så åker jag inte ned lika mycket. Det låter som en omöjlighet men utfallet visar på just det.

2. Lyssna inte på andra som är känslomässigt påverkade. När jag är för mig själv och analyserar så kände jag mig inte påverkad av nedgången så jag kände att jag behövde göra något. Utan det var efter att jag hade pratat med andra som jag kände deras känslor och då kände jag kanske behöver göra något.

3. Jag hade rätt strategi men riktigt dåligt utförd. Strategin var att sälja fysiska produkter för att supply chain kommer bli påverkad och behålla digitala produkter.

Vilka bolag sålde jag då? jo, Nibe, Essity, Biotage, och Nike. Jag tror ni alla förstår hur det har gått. Biotage och Nike är upp 52 % och 29 % respektive.

Biotage som säljer produkter för sjukvården var ju så klart ett bolag jag skulle ha kvar när det kommer en pandemi. DUH! Det var bara hål i huvudet. Nike är upp på att lock down har gjort att folk är mer hemma och rör sig men vill ändå ha snygga kläder på sig när man tränar i sitt sovrum. Den kunde jag inte riktigt se komma. Essity är upp på att alla skulle bunkra toapapper när det var som värst, såg jag inte heller komma! Men bra att veta till nästa kris. Nibe var på höga P/E 42 och jag ville inte äga ett bolag som har en fysisk produkt med en sån hög värdering. Nu är Nibe ännu högre upp…

4. Som kopplas ihop med den tidigare. Höj blicken och se bortanför kaozet, bygg en bild om vad som kommer hända på andra sidan. Nu kanske detta låter jävligt lätt när man har allt i bakspegeln så här. Men jag tror jag i alla fall skulle förstå att Biotage produkter när man har en pandemi, kanske också att Zooms produkter skulle användas mer efter när alla sitter hemma (inte till den utsträckningen men ändå).

5. I en sån situation som Corona kraschen skapar ta tid och tänk! Stressa inte fram något för att allt går för fort, utan en genomtänkt plan och en vision är du lika vilsen ändå. Ofta har man en känsla att man måste agera, men utan en plan är det lika skadligt. Så klart, är kassa alltid bättre att ha när man är orolig än att sitta investerad. Men nu gjorde jag inte sälj för att jag var orolig utan för att jag hade dragit snabba slutsatser om att fysiska produkter skulle få problem pga supply chain problem.

6. Dont fight the FED and fiscal spending!

Det är något otroligt hur bra marknaderna har stått emot pga lägre räntor och stimulanser. Diskutera med många om att pengar i marknaden kommer inte lösa problemet med att en bildörr måste faktiskt fortfarande produceras och det är lite svårt när folk inte är på jobbet eller är sjuka.

Det var mina lärdomar från denna kris och vi är egentligen inte ur krisen än heller. Vi har en andra våg som kommer, antagligen kommer vi inte att ha samma typ av lock-down men vi kommer ha begränsningar i samhället för att kunna hantera pandemin och tänk på alla som blir sjuka hur det kommer att påverka samhället bara det. Vi får se hur det påverkar börsen men förhoppningsvis påverkar det inte lika mycket som det gjorde i Mars.

Vad har ni lärt er under denna kris?


5 reaktioner på ”Min första kris – vad har jag lärt mig?

 1. Har mina investeringar på autopilot (indexfonder + investmentbolag) så gjorde ingen förändring jämfört med vanligt mer än att försöka stoppa in lite av bufferten här och där förutom månadsinsättningen. Med en sådan ”plan” behöver du inte oroa dig för dina känslor vilket väl oftast är den största risken, så jag tänkte med passiv investering i alla fall.

  Den största lärdomen är väl att inget spelar mer roll för börsen än vad centralbankerna gör. Tusentals dör, företag konkar, världen stängs ned. Låt oss fira ropar börsen!

  Gilla

 2. visst blir jag påverkad smitta sjukdom IVA död och skulle sluta på jobbet i år på 53 årsdagen 12/4 men jobbar än nytt datum är årsskiftet. som mest var min portfölj ner -42% iår köpte en del i svackan som mest upp +44% nu +34% iår utdelningarna ner någon tusing på året men är positiv med mer utdelningsaktier så borde det bli smärtfritt att sluta jobbet

  Gilla

 3. Jag har ju varit med i snart fler kriser än jag kan räkna upp på fingrarna 🙂 Men, även den här gången så visade det sig korrekt att fokusera mest på att tänka själv och mindre på vad flocken gör. Samt att fokusera minst lika mycket på möjligheterna som öppnas upp och inte bara på risk. Men med det sagt så gäller även ”you have to live to fight another day”.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s