Årskrönika 2020 – The year the portfolio stood still

Wow! Vilket år detta har varit! Kommer gå till historien på så många sätt! Någon annan får summera året för hela världen. Death to 2020 gör det ändå med lite humor på Nettan.

Jag tänkte summera mitt år istället.

Jag börja året med ha ungefär 60% av portföljen de onoterade bolaget Kvanto Payment Services och 40 % i noterat. Efter ungefär 6 månader likviderar jag resten av portföljen för att köpa ett till onoterat bolag. Så i juli hade jag ungefär 100 % av portföljen i onoterat. Inte illa för att bli beskylld för att ha en gubbportfölj! Kan ju säga att det var tur att portföljen studsa tillbaka efter mars för att kunna ha råd med denna investering.

Hur klara jag då detta år?

Men detta är inte hela bilden då som sagt detta var bara 40% fram till juli, sen nära 0% och nu när vi stänger året är 11 % av portföljen noterat. (Räknar även in 11 % i min allokering mina innehav i mina egna bolag). Här kan kan man se min egentliga graf och som ni ser så är den inte så fet som många andras är på twitter. Har avkastat -3,86 % medans du har Nasdaq som har gått upp 42,17% eller bara legat i stor index OMXSGI som är upp 16,36%.

AvkastningOMXS30OMXSGINASDAQS&P
−3,86%4,27%16,36%42,17%13,25%

Nu finns det en förklarning till detta och det är det onoterade innehaven som bara har ändrats i värde pga dollarn, då aktierna är inköpta i dollar. Som du ser skiljer sig avkastningen enormt mot min Avanza graf som visar härliga 39,28 %. Men misströsta inte min CAGR under 5,3 är 12,1 %, vilket är under målet på 15% men förhoppningsvis blir noteringen lyckad och min CAGR är över 15 % igen.

Har en del som har frågat; är det inte tråkigt att vara i onoterade aktier? du har inga kurser att följa dagligen. Kan bara säga vi två har helt olika fokus, mitt fokus är på att avkasta så mycket som möjligt till den risk jag är redo att ta. Jag investerar inte för att se några siffror studsa fram och tillbaka, eller för att flasha en cool avanzagraf där man har gjort massa procent. Det är även bolaget i sig som jag intresserar mig av inte hur grafen går, i ett onoterat innehav så tycker jag det blir mer fokus på det viktiga i ett bolag. Alltså hur bolaget presterar! Det är även de intressanta när jag investerar i noterade bolag, inte hur grafen går. Återkommer lite om dom onoterade senare.

Detta året har lärt många olika lärdomar, jag har i två inlägg reflekterat i krisen och efter krisen över mitt agerande och hur jag skulle ha förbättrat det. Vad du bör göra i denna kris och Min första kris – vad har jag lärt mig?

Jag tror dock att tiden för reflektion över denna tid är inte förbi, vi har många där ute som kan visa grafer och avkastningar på flera 100%. Vad jag vet har många av dessa en hög exponering mot fem sektorer huvudsakligen gaming, gambling, tech, medtech och pharma/biotech. Istället för att sitta och vara avundsjuk eller må dåligt över din avkastning mot andras (det hjälper ingen!). Du hade antagligen inte fokus mot rätt sektor som orsak till varför du inte prestera som dom, men misströsta inte de har antagligen (jag med dock med för liten koncentration) varit med i sitt livs rally som har tagit ut avkastning för flera år framåt. Livet och vår avkastning är inte linjär, därför ska du inte jämföra dina konsolideringar med deras break-outs. Sen kommer det finnas några som är enormt duktiga på att hitta nya case och kunna röra sig över sektorgränserna för att hitta avkastning där den finns.

Titta på dessa två bilder så ser man att det börsens utveckling verkligen är tudelad, alla har inte varit vinnare genom att vara investerad i. Utan var man har varit investerad är det som har gjort att vissa har helt otroliga avkastningar i år.

Saker som jag har nämnt i mina reflektioner om kris så är målen framåt att lyfta blicken mer, fokusera på bolaget inte på vad marknaden handlar kursen till, ta ordentligt med tid för att lägga en plan framåt (det är antagligen bättre att ligga kvar än att ta förhastade beslut), och LYSSNA FÖR GUDS SKULL INTE PÅ ANDRA (ta in information men bekräfta deras information med din egna analys och skapa din egen conviction, du kan inte ryggas någon conviction)

Saker som jag vet har kostat mig avkastning förut är att vad andra skulle säga är att jag har överdiversiferat mig, det kan man inte riktigt säga nu när två bolag står för 77,8% av totala portföljen.

Då antagligen till det enda viktiga för mig under året. Hur har det gått för mina onoterade innehav? Ett kan jag inte prata om än, men det andra som vi har haft i podden och delat en nyheter som har kommit ifrån bolaget de senaste månaden. När jag investera i Kvanto hade dom en omsättning på 200 k USD, nu har dom en kund som ska inbringa 2,2 miljoner USD årligen även så har en uppdatering om Indien projektet kommit som var själva värdedrivaren i caset när jag investera att dom kommer takta på 14 miljoner USD 2022 och sist men inte minst ska de gå ihop med sin indiska partner som konsoliderat bidrar med 36 miljoner USD 2023. Förstår ni vilka tillväxtsiffror det handlar om? bara första avtalet öka intäkterna med 1000 %. Jag har inte uppdaterat mitt ark vad Kvanto är värt för mig. Noteringen tror jag kommer i Q1 i slutet av Februari eller början av Mars. Även så vet jag att Finanspro som genomför en spridning av aktier för Kvanto i samarbete med Listing Partners har höjt priset på aktierna från 3 kr till 5 kr. Det är en fin uppsida från där jag köpte på 0,16 USD per aktie.

Dags att blicka framåt istället bakåt, målet är inte att ligga över 77% i onoterat, för det är en viss risk rent likviditetsmässigt och tungrott när man har en portfölj med så mycket onoterat. Målet när Kvanto noteras är att gå emot en portfölj med 50/50 onoterat och noterat. Förut har jag haft en likaviktning mellan innehaven för att jag känner inte att jag kan värdera vilken som kommer att gå bäst, jag tycker nu att jag har blivit tillräckligt bra på det för att ge mig i kast med det. Men även för att försöka få en högre koncentrering men ändå hålla så många som 25 innehav (ex Deadpool förhoppningsbolag), för något jag har märkt jag är enormt intresserad av många bolag och vill äga dom men inte lika stor position som vissa andra. Egentligen gillar jag inte bevakningspositioner som koncept för antigen ska man äga eller inte punkt, men man ska äga vissa med mer eller mindre viktning baserat på conviction, uppsida, risk, portföljkomponent, osv. Det är även för att jag ska kunna våga ta såna bets som i Unity och C3.ai som på långsiktigt kommer antagligen prestera enormt bra men vågar inte ha en stor exponering pga värderingen i dom. Deras P/S tal ser ut som dyra P/E tal. Såna höga värderingar kan springa vidare tills det inte går längre, jag vet inte hur jag ska kunna timea något sånt därför vill jag äga dem fast med mindre exponering mot andra case som inte har en enorm fallhöjd i värderingen. I med att jag börjar på Redeye kommer jag ha mer tid att tänka på portföljen och vara närmare marknaden med örat mot marken som gör att jag tror möjligheterna för att ha en mer aktiv allokering runt positionerna är möjligt. Men något jag vet att jag måste se upp med är att fastna i den karusellen och tappa perspektivet. Buffett har ju sagt att en fördel han har är att han sitter i Omaha och inte på Wall Street, dras inte med i det mer transaktionsintensiva Wall Street och kan hålla ett långsiktigare perspektiv. Jag vill hålla det och även dra nytta av att vara närmare tugget (inte inside info ofc), så största målet kommer vara att hålla linjen och inte ändras för mycket trots en sån stor ändring som ett nytt jobb. Om inte en ändring är positiv ofc, så kommer vara en tid där jag behöver ha mycket självinsikt för att ha koll på vad ändringen medför.

Liten koll på siffrorna för året och hur jag ligger i relation till mitt mål! För det kan inte vara ett inlägg från mig utan siffror!

Som ni ser ligger jag under målet som jag satte förut och det mål jag har efter att jag uppdaterar varje år. Inget jag bryr mig om då jag hade tagit det om jag uppdatera efter vad Finanspro säljer Kvanto aktier för, men jag gör inte det för jag kan inte sälja då. Jag väntar med att uppdatera när Kvanto är noterade för att uppdatera mitt värde för Kvanto. I med att vi tidigare sett att årets avkastning är negativ, så är ökandet av förmögenheten bara drivet av nya insättningar.

Jag brukar också kolla på siffrorna som säger en del om min förvaltning, det som kännetecknar året är så klart att jag sålt hela portföljen för att köpa mitt andra onoterade bolag. Därför blir omsättningen av portföljen så enormt hög, omsatte den 119% mot utgående balans. Trots denna höga omsättning av portföljen så är kostnaden i absoluta tal och relativt mot UB och omsättningen är lägre än föregående år.

Nu lite om det personliga. Det har varit ett galet år! Vi pausa podden på obestämd tid för att Danne fick jobb på Redeye och sen fick jag också jobb på Redeye som aktieanalytiker! Det kommer med vissa förbehåll tyvärr, rätt självklart att jag kan inte prata och skriva om dom bolag jag kommer att täcka på Redeye. Även så vill jag inte sätta mig eller Redeye i någon situation som är jobbig för oss båda, så jag kommer ta lite åtgärder. T.ex. kommer jag inte dela min portfölj så öppet längre, även inte vara så aktiv på twitter. Det faller sig också naturligt då twitter har varit mitt ställe där jag får prata och dela tankar med andra, nu kommer jag sitta och göra det hela dagarna på jobbet. Så jag får ut det på jobbet nu istället.

Jag tror att jag fortfarande kommer att ha ett behov av att skriva av mig om ämnen som kanske inte lämpar sig hos Redeye, så jag kommer fortsätta skriva men då om bolag utanför norden och jag kommer skriva på engelska för att träna på att det då det är på engelska vi skriver hos Redeye. Jag kommer inte börja översätta allt på hemsidan utan bara det som jag skriver från och med nu kommer att vara på engelska. Även så kommer inläggen skilja sig mot förut, dom enkla där jag bara ger information kommer inte göras längre. Helst när jag tycker de inte utvecklar mig. Utan med diskussion, reflektion, och lite inspiration. Kanske även en och annan insikt från att vara en glad amatör till att jobba professionellt inom analys.

Jag har lovat tre personer analyser på Microsoft, Spotify, och Overstock för att de signa upp sig hos UA när vi hade en värvartävling. Dom ska komma ut innan den 25e när jag börjar på Redeye.

Sist men inte minst vill jag tacka alla som jag har interagerat med på twitter, bloggen, podden, och IRL! Utan er hade jag inte nått mitt mål med att jobba med aktieanalys, målet med bloggen var att få feedback från andra kunniga på mina analyser för att bli bättre på att analysera men även för att visa vad jag kan. Som min digitala analys portfolio. Alla som är intresserade av aktieanalys bör göra det enligt mig. Finns ingen orsak till varför man inte ska ha det idag.

Lyckat till i 2021 och god avkastning på er!

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Årskrönika 2020 – The year the portfolio stood still

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s