Investacus-portföljen Nordamerikanska

Denna portfölj är min nordamerikanske pengamaskin, men i denna portfölj gör vi något som man inte kan göra i en nordisk aktie portfölj. Dividend Bombarding! Lite som de låter så är fokus på att bomba portföljen med utdelningar, vilket är möjligt då det finns bolag som delar ut kvartalsvis och även månadsvis. Meningen är att denna portfölj ska komplettera min nordiska utdelningsmaskin genom att skapa en stadigt kassaflöde.

För att vara säker att utdelningarna fortsätter komma och helst i större summor utan att jag egentligen lägger in pengar så kollar jag på aktier som ingår i listan dividend kings(så länk längre ner) och dividend aristocrats(se länk längre ner), 50 års ökade utdelningar och 25 års ökade utdelningar respektive. Men även har jag några bolag som inte ingår men jag tror även kommer kunna höja utdelningarna långt in i framtiden. Som ett riktmärke siktar jag på 16 bolag i portföljen för att få en spridning och inte lita på ett antal få bolag för att hålla kassaflödet stabilt.

Abbott Labrotories, Abbvie Inc och Johnson&Johnson är alla dividend aristocats, till och med är Johnson&Johnson en av de 18 dividend kings på den amerikanska marknaden. Dessa tre bolag är fokuserade på medicin branschen vilket är en bransch som inte påverkas av konjunkturen då alla behöver medicin om man blir sjuk.

Colgate-Palmolive, Procter & Gamble Inc och Kraft Heinz Co är även dividend aristocats och Colgate-Palmolive är en dividend king. Gemensamt för dessa bolag främst för att de har under mycket lång tid ökat utdelningen, men också på grund av deras verksamhet fokuserar på konsumentprodukter. Produkterna dessa bolag är produkter som konsumenter inte kommer att sluta köpa för att de är dålig konjunktur men även för att de sitter på starka varumärken som Gillete, Colgate, Heinz och fler välkända varumärken.

Nike Inc och Microsoft Corp är två bolag som jag tror på för att de har en fördel med ett enormt starkt varumärke. Nike rider speciellt på vår nya hälsotrend, men även att de ligger långt fram i form av wearables och liknande, största risken är moderisken att Nikes mode blir passè. Microsoft har en annan fördel som inte många andra bolag har och det är att alla är i princip tvungna att använda deras program för att alla andra använder deras mjukvara så som Windows 10, Word, Excel, Powerpoint, och outlook, men även många andra mjukvaru program.

Realty Income Corp är en REIT (Se förklarning här) som betalar utdelningar varje månad och har gjort så 84e gånger sen de noterades 1994. Deras affärside är att hyra ut lokaler till högkreditvärdiga bolag och som har en verksamhet inte konkurreras av internet så som gym, bowlinghallar, apotek etc.

Investacus Saverajus