Investeringsfiler

Här delar jag med mig av de google drive filer jag använder när jag håller på med portföljen och analyserar bolag. Klicka på länken och kopiera sen dokumentet och börja använda dem själv i fall du vill eller använd dom för att få inspiration till dina egna aktie-dokument.

Det är enormt mycket länkat i dessa filer, jag har försökt markera dom ställen där du ska föra in data eller ändra själv med grått. Resten löser sig i regel självt skulle säga att 75 % är inget du sak behöva röra och det räknar ut sig självt. Bara fråga om det är något du undrar i dokumenten.

För att få denna själv så kopierar du denna och lägger in ett eget google sheets. Ni kan kommentera så gör gärna det i dokumenten så kan jag svara i dokumentet så alla se era frågor.

Använder denna för att ha koll på mina innehav, men också för att jobba med allokeringen mellan olika tillgångsslag och portföljer. Om ni inte är intresserade att jobba med allokeringen kan man skippa ”Portföljallokerings”-fliken.

Mall för portföljen – Länk

Om man har flera olika mäklare så det är svårt att räkna ut avkastningen och för att justera avkastningen när man gör uttag och insättningar.

Mall för portföljavkastning – Länk

Hämtar denna från Professor Damodarans hemsida i Januari varje år, använder den för att räkna ut cost of capital.

Default risk (Cost of debt) – Länk

Att värdera kan i bland bli jobbigt för att man måste bygga så mycket i ett excel, därför byggde jag en egen modell som tar fram värdering genom Discounted Cash Flow, Discounted Dividend Model, Multi year Discounted Dividend Model, historisk värdering, Sum of parts värdering (2 stycken för att man ska kunna få överblick), Värdering givet marknaden, och Peer värdering. Peer värderingen gör man genom att kopiera de två första sektionerna med data ifrån exporteringen börsdata från varje bolag. Går väldigt fort att få en överblick så.

Mall för värdering – Länk

Använder denna för att ha en lista där jag fyller i alla områden som är viktiga att analysera i ett bolag, det mer av en minneslista för att jag inte ska göra ytlig analyser och inte kunna bolaget tillräckligt bra.

Mall för analys – Länk

Har gjort ett google sheet med en del importformler som funkar för stora bolag och för mindre bolag, som inte har någon ticker uppfångad. Googlefinance importen funkar för stora bolag och XMLIMPORT funkar för småbolag som inte finns på de större listorna. Till exempel Bahnhof som är mitt exempel, funkar inte med google finance. Även så finns det import för fonders NAV och aktier förändring under en dag i procent och i kronor (den valutan som aktien handlas i). Dessa ligger i länken här under.

Tack till @hage_cashman som har gett mig formlerna för dagsförändringen.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mu-sgvlNrGcegl1G8gZ75obxlksayGfLhQ7kiN9Ty8Y/edit?usp=sharing

Hoppas du som nybörjare och excel-proffs har lite kul med dessa, då jag har byggt på dom i runt 3 år. Tar gärna emot förbättringsförslag och om jag har gjort något fel.

Investacus Saverajus