Investeringsfiler

Här delar jag med mig av de google drive filer jag använder när jag håller på med portföljen och analyserar bolag. Klicka på länken och kopiera sen dokumentet och börja använda dem själv i fall du vill eller använd dom för att få inspiration till dina egna aktie-dokument.

Det är enormt mycket länkat i dessa filer, jag har försökt markera dom ställen där du ska föra in data eller ändra själv med grått. Resten löser sig i regel självt skulle säga att 75 % är inget du sak behöva röra och det räknar ut sig självt. Bara fråga om det är något du undrar i dokumenten.

För att få denna själv så kopierar du denna och lägger in ett eget google sheets. Ni kan kommentera så gör gärna det i dokumenten så kan jag svara i dokumentet så alla se era frågor.

Använder denna för att ha koll på mina innehav, men också för att jobba med allokeringen mellan olika tillgångsslag och portföljer. Om ni inte är intresserade att jobba med allokeringen kan man skippa ”Portföljallokerings”-fliken.

Mall för portföljen – Länk

Hämtar denna från Professor Damodarans hemsida i Januari varje år, använder den för att räkna ut cost of capital.

Default risk (Cost of debt) – Länk

Att värdera kan i bland bli jobbigt för att man måste bygga så mycket i ett excel, därför byggde jag en egen modell som tar fram värdering genom Discounted Cash Flow, Discounted Dividend Model, Multi year Discounted Dividend Model, historisk värdering, och Peer värdering. Peer värderingen gör man genom att kopiera de två första sektionerna med data ifrån exporteringen börsdata från varje bolag. Går väldigt fort att få en överblick så.

Mall för värdering – Länk

Använder denna för att ha en lista där jag fyller i alla områden som är viktiga att analysera i ett bolag, det mer av en minneslista för att jag inte ska göra ytlig analyser och inte kunna bolaget tillräckligt bra.

Mall för analys – Länk

Importformler till google sheet.

Google finance
=GOOGLEFINANCE(”aktiens ticker”)

Exempel
=GOOGLEFINANCE(”axfo”)

XML import (för dom bolag som inte finns med i google finance, oftast småbolag)
=IMPORTXML(”bolagets adress på avanza”; ”// span [@class=’pushBox roundCorners3′]”)

Exempel: Denna hämtar kursen för Cellink.
=IMPORTXML(https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/702377/cellink-b”; ”// span [@class=’pushBox roundCorners3′]”)

XML import för fonder.
=IMPORTXML(”fondens adress från Avanza här”; ”// div [@class=’SText bold’]”)

Exempel
=IMPORTXML(https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/41567/avanza-zero”; ”// div [@class=’SText bold’]”)

Tydligen funkar inte formlerna att kopiera direkt här ifrån inlägget, gå in på denna länken istället så kan ni kopiera lättare än att gå in i mallen för portfölj.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mu-sgvlNrGcegl1G8gZ75obxlksayGfLhQ7kiN9Ty8Y/edit?usp=sharing

Hoppas du som nybörjare och excel-proffs har lite kul med dessa, då jag har byggt på dom i runt 3 år. Tar gärna emot förbättringsförslag och om jag har gjort något fel.

Investacus Saverajus