Portföljen

Jag har 4 portföljer, där alla riktar in sig på olika sorters av strategier. För att förstå upplägget lite lättare så ska jag förklara mitt mål med mitt investerande. Målet är som för så många andra och vara ekonomiskt oberoende någon gång i framtiden, men att göra det på mitt egna sätt.

Livet ska liksom funka samtidigt som pengarna växer, sen så ändrar jag intensiteten och risken beroende på hur mycket tid och energi jag har att lägga ner.

Till portföljerna.

Hedge – Helt enkelt en portfölj som ska väga upp risken i resten av alla innehav, mest blir det tillgångar som har låg korrelation med marknaden i helhet. Hedgar inte mot enskilda innehav.

Deadpool – ”one thing that never survives this place is a sense of humor” som det Deadpool-fan jag är, har jag lite på skoj döpt denna portfölj till Deadpool. Bolagen som ligger i den här portföljen är förhoppningsbolag och är något jag egentligen inte skulle investera i men ny teknik och nya lösningar är så kul att läsa på om. Så har jag gjort en ”reverse Deadpool”, i filmen/serierna så betar dom om vem som dör först i en ”döds-pool” (dead-pool), medans denna portfölj är bet på vilka som kan överleva morgondagen och komma ut på andra sidan som…ja du gissa rätt… en Superhjälte. Innehaven kan vara allt från 0-10 stycken beroende på om det finns något intressant Deadpool-kandidat. Innehåller nordiska innehav.

Saverajus – Också inspirerad av en krigare som jag tycker är en av de bästa krigarna i historian, samurajer. Dessa lojala, enastående och hyperfokuserade krigare som ställer plikten framför allt. Portföljen fokuserar på att hålla sig till max 15 aktier för att kunna hålla sig uppdaterad om bolagen, huvudsak är värdet i bolagen drivet av deras tillväxt och ofta backas upp av långa trender som bidrar till den strukturella tillväxten i målmarknaden. Innehaven hålls lite kortare tid i fall något fundamentalt ändras i bolaget som påverkar det långsiktigt.

Investacus – Förut var Investacus utdelningsfokuserad, men allt som jag har utvecklats och förståelse för att utdelning inte skapar värde i sig själv utan det gör vinstökningar och högre värdering av kassaflödena. Portföljen har blivit en ren värdeportfölj, där jag letar efter bolag som värderas lägre än vad de bör värderas till. Det är inte klassisk värdecase som Benjamin Graham fokusera på igenom att investera i bolag som var värda mer på balansräkningen än vad de värderas till på börsen. Så klart är det en dröm att hitta såna case, men med dagens informations flöden så är det svårare att hitta. Men det går att hitta värdecase i form av bolag vars kassaflöden värderas lågt av olika orsaker som marknaden inte snappar upp. Portföljen har plats för 10 innehav och hittar jag inte 10 så hamnar resterande i kassa.

 

Mitt fokus ligger på att hitta bra bolag eller bra marknader/branscher som växer och ger en totalavkastning över index. I grunden ligger en analys av ett bolag, en TA-analys för att komma in på en så låg nivå som möjligt (gärna en händelse som gör att aktien går ner för mycket), därför jobbar jag med allokering för att hantera risk på ett rationellt och systematiskt sätt. Fördelningen beror på min egna inställning inför börsen och hur historiskt högt index står kontra den historiska värderingen, men ofta vill jag ligga lite i räntor för att ta tillvara på tillfällen i marknaden. Att ha torrt krut i påsen så att säga.

När jag anser mig överviktad i aktier inför framtiden så låter jag istället insättningarna hamna i räntor än att jag säljer av olika innehav för att ta ner aktie-viktningen.

Nedan illustreras fördelningarna med pie-charts (för vem gillar inte lite pie !)

Nedan visas viktningen av alla innehav i totala portföljen och den enskilda portföljen. I tabellen nedan kan du sortera efter namn, viktning i specifik portfölj och viktning i totala portföljen.

Hoppas du har haft orken att läsa igenom allt och hoppas de verkar värt att hänga med i någon av portföljerna fast främst i alla så klart.

Trevlig läsning!