Saverajus-portföljen

Saverajus-portföljen är min tillväxt portfölj, den ska foklusera på bolag som växer snabbare än marknaden och uthålligt kan göra det samtidigt som bolaget behåller en lönsamhet som göra att de inte behöver ta in nytt kapital för att den dagliga verksamheten ska kunna fortsätta.

Riktlinjer: (De är inte satta i sten än, men de här är en början)

  1. Ska ha en tillväxt över marknaden men minst ligga på 10%.
  2. Företaget ska vara lönsamt.
  3. Ska helst växa organiskt, men kan växa genom förvärv i fall bolaget är erkända för att kunna absorbera ett nytt bolag i den existerande verksamheten.
  4. Framtida P/E-tal är viktigare än nutida P/E-tal.
  5. Företagets verksamhet ska rida på en global megatrend eller ha en uppenbar moat mot konkurrenter.
  6. 6-12 bolag i norden för att skapa en spridning i bolagen som ändå är relativt överskådlig.

*Uppdaterar varje helg(försöker i alla fall)

Bahnhof: Bredbandsleverantören som har tagit avstånd från ”The big man” växer över 25% i omsättning under 2015 och verkar inte slå av på takten. Revolutionen med fiber ligger Bahnhof rätt i fatet.

Kopparberg: CIDER! Denna dryck som så många tycker är fjolldrick har tagit över världen, tyvärr ligger en stor del av tillväxten i Storbritannien som just nu har lite av en identitetskris. Bortsett från de så har Kopparberg innovation inom sitt dryckessortiment som marknaden verkar ta emot med öppna armar, deras distributör InBew blir uppköpt av SABMiller vilket öppnar upp Kopparbergs potientiala reach direkt och produktmixen börjar gå över till fat vilket får upp marginalen.

Paradox Interactive: Spelstudion som nyss har introducerats på First North, deras resa har varit otrolig och inget säger att den håller på att ta slut nu. De har bevisat att de kan producera spel som marknden älskar, även har de fått ihop en fanclub som älskar deras spel och lägger ner flera timmar på att ta fram olika mods. Även så har de delat ut kontanter för att de hade för mycket pengar i kassan, ett lyxproblem inte så många andra gamingbolag har.

Railcare Group: Namnet säger allt. Vi kommer alltid ligga efter i tågbaneunderhåll i Sverige. När man inte längre hör att tågen aldrig kommer i tid då vet man att Railcare inte har någon business längre. Vilket inte verkar ske de närmaste 5 åren.

Skandiabanken: Banken med stora planer! Utdelad från svenska Skandiabanken med ambitionen att bli Norges tredje största bank, växer ungefär 10 % och har en policy att dela ut 30 % av vinsten med början nästa år. Banken är helt kontorslös och har bara privat kunder som målgrupp, ser hur denna bank skulle kunna konkurrera med storbankerna om privatkundernas hela privatekonomi som Avanza och Nordnet har om sparandet. Har samma värdering som storbankerna men växer snabbare än de.

Vitec Software Group: Mjukvarubolaget som växer under lönsamhet och som jag funderar på att plocka in i Investacus-portföljen då bolaget har ökat utdelningen i 14 års tid. Men just nu ligger Vitec i tillväxt-portföljen för deras utveckling i kursgrafen, ska titta närmare på bolaget och se över i fall de ligger i rätt portfölj eller borde flyttas till ”pengamaskinen”.

Vitrolife: Bolaget som rider på vågen att vi blir äldre och äldre. Vitrolife håller på med fertilitet, med andra ord så hjälper de personer som inte kan få barn att få barn. Vilket kan vara kontroversellt som att man ta betalt för eller att man hjälper människor att få de dom vill, jag ser det som att de gör dessa människor en tjänst. Tillväxten under 2015 på 45% med en marginal på 41 %, vilket är svårt att slå oavsett bolag.

 

Investacus Saverajus